Hildegards' Microbrewery

...In the beginning there was Urthel...


Hildegard (Brouwingenieur en Lady-chef) en Bas van Ostaden (Marketeer en Kunstenaar) begonnen met het brouwen van hun eigenzinnige Vlaamse speciaalbier Urthel. Zij brachten dit sprookjesachtige bier naar alle uithoeken van de wereld. Als kroon op hun werk wonnen zij in 2010 met Urthel Saisonnière ‘The World Beer Award’ voor het beste Europese blonde bier. Sinds 2012 is Urthel eigendom van Swinkels Family Brewers (Bavaria) en vanaf 2017 worden de Urthelbieren commercieel gebrouwen bij dochter-brouwerij Swinkels Family Brewers Belgium (Palm) in Steenhuffel.

Hildegard laat zich bij het brouwen van haar bieren graag inspireren door de verschillende jaargetijden. Zo brouwt zij mooie frisse blonde bieren in de zomer waarbij zij er niet voor terugdeinst ook bieren van spontane gisting op Saint Emilion wijnvaten van Frans eik te laten rijpen. In de winterperiode creëert zij warme volle bieren die passen bij de heerlijke gerechten die zij haar gasten in deze koude maar gezellige donkere dagen wil voorstellen.

Maar ook stemt zij het karakter van haar bieren af op de gerechten die zij haar gasten wil presenteren. Ze is dan ook, en dat is toch uniek te noemen, Lady-chef van haar eigen restaurant De Hoppeschuur in Knesselare. Bier en Gastronomie op het juiste niveau.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er zijn bieren waarvoor Hildegard haar eigen hop teelt.

De microbrouwerij is een kleine Spadoni installatie van 200 liter. Het is voldoende om om De Hoppeschuur, waar Hildegard de beschikking heeft over maar liefst 12 tapkranen, van tijd tot tijd van nieuwe biercreaties te voorzien.

Het lageren van bier op eikenhouten vaten is ook een belangrijke troef van Hildegard. Zo ligt haar zwaarste bier, Samaranth  van 11,5%, op vaten van Frans eiken voor een periode van 12, 16, 20 en 24 maanden. Helaas voor de bierconnoisseurs onder ons, enkel van de tap verkrijgbaar in De Hoppeschuur.

 

Het spelen met verschillende moutsoorten

levert onmetelijk veel mooie creaties,

ieder seizoen weer.

 

Hildegard's Microbrouwerij in Ruiselede