Op het dak van de stokerij rust onze BaZijn...


Boven op het dak van de The Bassets stokerij en microbrouwerij in Ruiselede rust al meer dan drie jaar, onder invloed van de altijd weer onvoorspelbare West-Vlaamse weerelementen, een fantastisch en uniek streekproduct.

Onze eigen en vooral eigenwijze bierazijn, de BaZijn...

 

Vroeger had elk dorp zijn eigen azijnbrouwerij. Je vond ze vaak in combinatie met de plaatselijke dorpsbrouwerij. Tijdens het brouwen kon het wel eens mis gaan en dan was het bier niet echt geschikt voor consumptie in de plaatselijke drinkgelegenheden. Maar daar een echte brouwer niks weg doet, maakte hij van dit "slechte" bier, azijn. Ook de restanten die terug kwamen van de vele cafés gingen het grote houten vat in om verder te verzuren. Maar door het verbeteren van het brouwproces, vooral na WOII, is deze ambacht nagenoeg volledig verdwenen.

 

Nu is Ruiselede echter één van de weinige plaatsen in ons land waar dit artisanale streekproduct nog in kleine batches en in alle rust wordt vervaardigd. De productie van onze bierazijn is een proces van het zorgvuldig kiezen van de juiste donkere bieren uit onze microbrouwerij. Voor de Bazijn worden namelijk enkel donkere bieren gebruikt. Deze bieren gaan in de beste 50 liter vaten, vervaardigd uit Frans eiken. Uiteindelijk rest ons niets anders dan héél, héél véél geduld. Voor het beste eindresultaat zorgen onze West-Vlaamse weerelementen. 

 

 

Een van de vele authentieke

stenen BaZijnpotten

 

Na ongeveer drie jaar in weer en wind gerijpt te hebben op het dak van de brouwerij/stokerij, is de nu diep donkere BaZijn klaar om gebruikt te worden in de keuken van restaurant De Hoppeschuur te Knesselare.

 

Enkel wanneer de Bazijn van topkwaliteit is, wordt deze als Rare Vintage BaZijn verkocht in de Hoppeschuur winkel en in de Hoppeschuur Online Store.